Vad kostar det att anlita målare
När man ska anlita hantverkare är priset en viktig sak för många, och det med all rätt eftersom priserna kan variera stort. Kostnaden skiljer sig dels mellan olika yrkesgrupper, men även när det gäller exakt samma tjänster kan det skilja många kronor från en hantverkare till en annan. Det kan till exempel bero på var man bor eftersom det i regel är dyrare att anlita hantverkare i storstäder, men eftersom det inte finns några bestämda priser som hantverkarna måste hålla sig till kan det även variera stort inom samma stad.
Vad kostar det att anlita målare?
När man anlitar en hantverkare kommer man oftast överens om ett timpris, och för målare ligger det ungefär på 300-600 kronor inklusive moms. Det är med andra ord ett ganska stort spann där den ena faktiskt kan vara dubbelt så dyr som den andra. För att hitta det bästa priset bör man ta in offerter från flera olika företag. Eftersom företagen oftast gärna vill ha en som kund kan det ibland löna sig att ställa offerter emot varandra för att försöka förhandla ner priset.
Hantverkare vet att det finns spelrum för att förhandla, så man behöver inte ta första bästa deal. Timpris kan också påverkas av arbetets omfattning. Det är till exempel skillnad på att måla fasaden och att måla fönster, men generellt kan man säga att ju större projektet är desto större chans är det att man kan förhandla till sig ett billigare timpris. Det gäller alltså inte bara att jämföra priser utan också att kunna stå på sig och förhandla om man vill ha det bästa priset.
Hur undviker man att det blir för dyrt?
När man betalar ett timpris för en målare är det förstås svårt att förutse vad slutkostnaden kommer att bli, och därför bör man be målaren att uppskatta hur lång tid arbetet kommer att ta. Detta är förstås bara en uppskattning och timmarna kan mycket väl bli fler än vad som var tänkt från början, men som kund kan man oftast gardera sig genom att sätta ett maxtak på vad det får kosta som mest. Man kan också på förhand komma överens om en summa som arbetet ska kosta.
En viktig sak att komma ihåg är att den satta kostnaden enligt konsumentköplagen får överstigas med 15 % på hantverkarens eget bevåg, men dessa extrakostnader måste då specificeras på fakturan. Vissa arbeten kan vara väldigt svåra att tidsuppskatta och det kan ibland hända att en hantverkare kräver ett större spelrum än 15 % avvikelse på priset, men då måste det göras upp innan något kontrakt skrivs.
Vad ska man tänka på när man anlitar målare?
Förutom priset finns det förstås många andra saker som är viktiga att tänka på när man ska anlita hantverkare. Det allra viktigaste är att man känner förtroende för den hantverkare man väljer att anlita. Den personliga kontakten är en sak, men man måste också ta reda på att det är ett seriöst företag man har att göra med.
Det är viktigt att måleriet har F-skatt. Svartarbete ska undvikas till varje pris, även om den billigare kostnaden kan kännas lockande. Med svart arbetskraft står man helt utan garantier på att arbetet ska bli korrekt utfört, och det finns sällan hjälp att få när något går fel. Man bör också undersöka om måleriet har erfarenhet av liknande uppdrag och gärna begära referenser.
Hur använder man ROT-avdraget?
Att anlita målare omfattas av ROT-avdraget, och det innebär att man får dra av halva arbetskostnaden. Maxgränsen för ROT-avdrag är 50 000 kronor per person och år, och det gäller också att man har betalat in tillräckligt mycket i skatt för att täcka avdraget. ROT-avdraget gäller enbart för arbetskostnaden och alltså inte för materialkostnader, resekostnader och så vidare.
Avdraget görs ofta av målaren redan på offerten. Man bör alltid kontrollera med målaren vad det är som gäller, och om man känner sig osäker på något går det också bra att kontakta Skatteverket för att få mer information kring ROT-avdraget och kring sin egen deklaration. Med ROT-avdraget blir det alltså betydligt billigare att anlita en målare!